Datum objave: 17. 09. 2010.

Testirajući teoriju da konzumacija kofeina povećava rizik od određenih kardiovaskularnih oboljenja, skupina američkih znanstvenika došla je do iznenađujućih rezultata – potpuno suprotnih početnoj teoriji.

Studija koja je obuhvatila više od 33600 zdravih žena prosječne dobi 45 godina trajala je 16 godina; procjenjivale su se njihove prehrambene navike i zdravstveni status.

Točnije, povezivala se konzumacija kofeina s pojavom atrijske fibrilacije (poremećaj srčanog ritma) a doze kofeina po konzumaciji iznosile su 137 mg (šalica kave), 47 mg (šalica čaja), 46mg (šalica Cole) ili 7mg (serviranje čokolade).

Od 949 zabilježenih atrijskih fibrilacija, veći broj se dogodio u žena koje uopće nisu konzumirale kofein, nego u onih koje su ga konzumirale u malim do umjerenim dozama.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari