Datum objave: 05. 11. 2009.

Vesela vijest stiže nam sa Sveučilišta u Oklahomi: jagode smanjuju razinu kolesterola u krvi! Tijekom 4-tjednog praćenja žena s metaboličkim sindromom, koje su svakodnevno konzumirale 25 grama praška od smrznutih, sušenih jagoda primijećeno je smanjenje razine ukupnog i LDL kolesterola za 6%.

Jagode koje su već duže vrijeme prepoznate kao moćan antioksidans svojim bioaktivnim sastojcima smanjuju lipidnu peroksidaciju, smanjujući time razine cirkulirajućeg LDL kolesterola u krvi i tako direktno prevenirajući nastanak i razvoj aterosklerotskih plakova na krvnim žilama. Jagodni mikronutrijenti zaslužni za tak učinak su fitosterol, vlakna i polifenolni flavonoidi. Stoga bi svakodnevna konzumacija jagoda i derivata mogla biti od velike koristi u pojedinaca s metaboličkim sindromom (centralni tip pretilosti, povišeni krvni tlak, intolerancija glukoze).

Izvor: Nutrition Journal, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari