Ela Lučić

Datum objave: 26. 08. 2021.

Spojevi kave koji uključuju kofein, klorogensku kiselinu, kahveol i kafestol mogu pridonijeti smanjenju rizika od razvoja kronične bolesti jetre, tvrde britanski istraživači.

Znanstvenici su otkrili kako bi konzumacija mljevene, instant ili bezkofeinske kave mogla smanjiti rizik za razvoj bolesti jetre, a zdravstvena korist dostiže vrhunac kada se konzumiraju tri do četiri šalice dnevno.

Istraživači su pregledali podatke britanske studije u kojoj je bilo praćeno 495 585 ispitanika tijekom 10 godina kako bi se ustanovila povezanost između konzumacije kave i bolesti jetre. Prvi rezultati otkrili su kako je 78% ispitanika konzumiralo mljevenu, instant ili bezkofeinsku kavu, dok 22% njih nije konzumiralo nijednu vrstu kave.

Tijekom trajanja istraživanja, znanstvenici su zabilježili 3 600 slučajeva kronične bolesti jetre, uključujući 301 smrtni slučaj i 184 slučaja karcinoma jetre.

Oni koji su konzumirali kavu imali su 21% manji rizik za razvoj kronične bolesti jetre, 20% manji rizik od bolesti masne jetre i 49% manji rizik od smrti uzrokovane kroničnom bolešću jetre, za razliku od onih koji nisu redovito konzumirali kavu.

Mljevena kava pokazala se najučinkovitijom, a istraživači opaženi učinak pripisuju visokim razinama kahveola i kafestola, koji su pokazali učinkovitost u prevenciji kroničnih bolesti jetre kod životinja. S obzirom na zaštitne učinke različitih vrsta kave s različitim sastavom, može postojati složen odnos koji uključuje više od jednog aktivnog sastojka, zaključuju autori studije.

Izvor: BMC Public Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jetra, kava,

Komentari