Ela Lučić

Datum objave: 19. 08. 2021.

Flavonoidni spoj koji se nalazi u hmelju mogao bi pomoći u ublažavanju bolesti jetre, a primijećeno je i manje negativnih nuspojava u odnosu na postojeće lijekove. Istraživači su identificirali spoj ksantohumol i njegov derivat tetrahidroksantohumol kao moguće čimbenike koji smanjuju nakupljanje masti u jetri i rizik od steatoze jetre.

U studiji je 60 miševa bilo nasumično raspoređeno u jednu od pet skupina: prva skupina bila je podvrgnuta prehrani s niskim udjelom masti, druga skupina prehrani s visokim udjelom masti, treća skupina prehrani s visokim udjelom masti uz dodatak ksantohumola, četvrta skupina prehrani s visokim udjelom masti uz dodatak veće količine ksantohumola, a peta skupina prehrani s visokim udjelom masti uz dodatak tetrahidroksantohumola.

Znanstvenici su otkrili kako tetrahidroksantohumol usporava povećanje tjelesne mase povezano s prehranom koja je bogata mastima, a pomogao je i u regulaciji razine šećera u krvi, što je spriječilo nakupljanje masti u jetri.

Čini se kako je tetrahidroksantohumol učinkovitiji od ksantohumola zato što se znatno veće razine tetrahidroksantohumola mogu akumulirati u jetri. Međutim, ksantohumol također može usporiti povećanje tjelesne mase ako se uzima u većoj količini.

Iako su se ksantohumol i njegov derivat tetrahidroksantohumol pokazali učinkovitima u prevenciji povećanja tjelesne mase kod glodavaca, u budućim studijama treba se utvrditi mogu li ispitivani spojevi poslužiti kao lijek za pretilost kod ljudi.

Izvor: eLife

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ekstrakt hmelja, hmelj, masna jetra, pretilost,

Komentari