Ela Lučić

Datum objave: 20. 04. 2021.

Belgijski i španjolski znanstvenici izvijestili su kako spoj iz zelenog čaja može inhibirati aktivnost gena koji utječe na razvoj mozga i kostiju kod osoba s Downovim sindromom.

Ovaj se gen nalazi na trećoj kopiji 21. kromosoma, odgovornog za prekomjernu ekspresiju određenih gena koji dovode do tjelesnih te intelektualnih teškoća karakterističnih za to stanje.

Ekstrakt zelenog čaja obogaćen katehinima, poput epigalokatehin galata (EGCG, engl. Epigallocatechin gallate), pojavio se kao potencijalan oblik terapije za osobe s Downovim sindromom. Iako njegov učinak nije specifičan, a različite vrste ili mješavine katehina mogu imati različite učinke na fenotipove Downovog sindroma, dokazi ukazuju na važnost uloge EGCG-a u inhibiciji povećane kinazne aktivnosti gena DYRK1A. Predložen je niz ciljnih puteva koji uključuju inhibiciju imunosnog odgovora povezanog s genom DYRK1A, koji je prekomjerno izražen kod osoba s Downovim sindromom. Ti putevi mogu imati regulacijsku ulogu u razvoju kostiju, mišića i srca.

Znanstvenici su proveli promatračku studiju u kojoj je sudjelovalo 287 djece u dobi do 18 godina. Sva djeca imala su dijagnosticiran Downov sindrom, a njih 13 uzimalo je EGCG u obliku dodatka prehrani. Nije se slijedio sustavni obrazac upotrebe EGCG-a jer doziranje, početak i trajanje liječenja nisu bili standardizirani. Autori studije izradili su trodimenzionalne modele lica djece koristeći 21 obilježje lica te udaljenosti između njih.

Znanstvenici su među najmlađom skupinom djece do 3 godine primijetili kako se 57% linearnih udaljenosti značajno razlikuje kada se uspoređuju lica djece s Downovim sindromom koja nikada nisu uzimala EGCG s djecom koja nemaju Downov sindrom. Kod dojenčadi i male djece koja su uzimala EGCG ta je razlika bila mnogo manja, te je iznosila samo 25%. Međutim, navedeni učinak nije bio zapažen u skupini adolescenata.

Ova otkrića pokazuju kako uzimanje ekstrakta zelenoga čaja utječe na razvoj lica samo kada se daje u ranim fazama života, tijekom kojih se lice i lubanja brzo razvijaju.

Zaključno, potrebno je provesti veći broj istraživanja kako bi se procijenili učinci dodataka prehrani koji sadrže EGCG, odgovarajuću dozu i njihov terapeutski potencijal u liječenju Downovog sindroma. Također je potrebno uzeti u obzir moguće učinke EGCG-a na druge organe i sustave, a ne samo na razvoj lica.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Down sindrom, katehini, Zeleni čaj,

Komentari