Magdalena Klepo

Datum objave: 08. 12. 2023.

Kognitivne sposobnosti opadaju s godinama uslijed slabljenja moždanih funkcija. One uključuju brojne psihičke procese i vještine koji nam omogućuju neometano mentalno funkcioniranje.

Brojna istraživanja pokazala su da starenjem dolazi do slabljenja brojnih kognitivnih funkcija, poput pamćenja, pažnje i percepcije. Tijekom odrasle dobi sposobnost pamćenja kontinuirano opada dok se vidljivi pad događa tek u starijoj dobi. Međutim, možemo li poboljšati kognitivne sposobnosti ili barem usporiti njihovo slabljenje?

Nekoliko studija dokazalo je da specifični obrasci prehrane, poput primjerice mediteranskog načina prehrane imaju pozitivne učinke na funkcije pamćenja i kognicije. Dodatne studije koje su koristile sustavne preglede uočile su da unos voća i povrća dovodi do poboljšanja kognitivnih funkcija kod zdravih starijih osoba. Noviji dokazi ukazuju na brojne zdravstvene prednosti različitog bilja i začina. Zbog njihove široke primjene u svrhu obogaćivanja boje, mirisa i okusa jela istraživanje njihovog pozitivnog utjecaja na kognitivne sposobnosti izazvalo je veliku pozornost.

Wasabi (Eutrema japonicum), poznat i kao „japanski hren“ predstavlja tradicionalni japanski začin. Wasabi je korjenasta biljka iz obitelji krstašica kojoj pripadaju hren i gorušica. Za prehranu se koristi cijela biljka, odnosno korijen koji se usitnjava u prah te listovi koji se osušeni dodaju u umake. Glavni bioaktivni spoj wasabija je heksarafan (6-metilsulfinil heksil izotiocijanat, 6-MSITC), koji pripada skupini izotiocijanata s dokazanim antioksidativnim i protuupalnim učincima. Budući da su prethodne studije pokazale da antioksidansi i protuupalni sastojci imaju ključnu ulogu u kognitivnom zdravlju starijih osoba, za očekivati je da će 6-MSITC pokazati sličan učinak. Stoga je cilj nedavno provedene studije bio istražiti utjecaj unosa 6-MSITC-a tijekom 12 tjedana na poboljšanje kognitivnih funkcija kod osoba dobi 60 do 80 godina.

U dvostruko slijepoj, placebom kontroliranoj, randomiziranoj studiji sudjelovalo je 72 ispitanika (19 muškaraca i 53 žene). Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine od kojih je polovina primala dodatak 6-MSITC-a, a polovina placebo. Sudionici u obje skupine zamoljeni su da uzmu jednu kapsulu dnevno. Kognitivne funkcije poput brzine obrade informacija, pažnje, kratkoročnog, radnog i epizodnog pamćenja, izvršnih funkcija te vizualno-prostornih sposobnosti, kod svih su sudionika procijenjeni prije te nakon intervencije.

Uočeno je da je skupina koja je primala 0,8 mg 6-MSITC-a dnevno pokazala poboljšan kapacitet radne memorije i epizodnog pamćenja u odnosu na placebo.

Istraživači pretpostavljaju da unos 6-MSITC-a smanjuje razine oksidansa i upale u hipokampusu, dijelu mozga koji ima ključnu ulogu u radnom pamćenju i epizodnom pamćenju. Smanjenje razine oksidansa i upale može spriječiti oštećenje mozga te poboljšati kognitivne funkcije.

Znanstvenici zaključuju da unos 6-MSITC-a u dozi od 0,8 mg na dan može značajno poboljšati funkcije pamćenja kod zdravih starijih osoba. Ovi podaci pružaju novi uvid u strategije prevencije slabljenja kognitivnih funkcija.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari