Ela Lučić

Datum objave: 15. 03. 2021.

Sulforafan, spoj koji se nalazi u povrću iz skupine krstašica poput cvjetače i brokule, pokazao je utjecaj na poboljšanje obrade podataka i radnog pamćenja u 12-tjednom istraživanju.

U studiju su bile uključene ukupno 144 odrasle osobe prosječne starosti 67,7 godina. Ispitanici su bili nasumično raspoređeni u četiri skupine: prva skupina izvršila je trening kognitivnih sposobnosti te uzimala sulforafan kao dodatak prehrani, druga skupina izvršila je trening kognitivnih sposobnosti i uzimala placebo, treća skupina izvršila je aktivnu kontrolnu igru te uzimala sulforafan, a četvrta skupina izvršila je aktivnu kontrolnu igru i uzimala placebo.

Trening kognitivnih sposobnosti uključivao je igranje igara koje uključuju matematičke izračune za osposobljavanje kognitivne funkcije, dok je aktivna kontrolna igra uključivala igranje Tetrisa, oboje u trajanju od 15 minuta dnevno tijekom 12 tjedana. Nakon igranja igara, sudionici su također trebali zabilježiti svoje rezultate u igrama. Procijenjeni su njihovi rezultati brzine obrade podataka, pozornosti, te radnog i kratkoročnog pamćenja.

Kod ispitanika iz skupine koja je uzimala dodatak prehrani zabilježena su značajna poboljšanja u brzini obrade podataka i sposobnostima radnog pamćenja, u usporedbi s placebo skupinom.

Poboljšanje bi moglo biti posljedica antioksidativnih i protuupalnih svojstava sulforafana. Unatoč tome, znanstvenici ističu potrebu za provedbom daljnjih ispitivanja kako bi se izmjerila njegova antioksidativna i protuupalna svojstva.

Međutim, kombiniranje treninga kognitivnih sposobnosti i uzimanja sulforafana nije dovelo do dodatnih poboljšanja u kognitivnim sposobnostima, u usporedbi s primjenom ovih dviju intervencija odvojeno. Autori studije objasnili su kako bi to mogla biti posljedica kratkog razdoblja intervencije od samo 12 tjedana, što nije bilo dovoljno za otkrivanje blagotvornih utjecaja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari