Datum objave: 07. 07. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer Research, u avokadu se „skriva“ jedna tvar za koju se smatra da bi mogla pomoći u terapiji akutne mijeloične leukemije (AML).

AML je tip karcinoma krvi koji započinje u koštanoj srži, gdje sazrijevaju krvne stanice, te za kojeg je uglavnom karakteristično nekontrolirano stvaranje leukocita, tj. bijelih krvnih stanica.

Na kulturama matičnih stanica zahvaćenih leukemijom, korištenjem posebnih istraživačkih metoda primijećeno je da avokatin B iz avokada ciljano uništava ove stanice, dok one zdrave ostavlja „neozlijeđenima“. Dakle, osim što avokatin B pokazuje moć eliminacije izvora AML-a, njegovo djelovanje je slabo toksično, odnosno, ciljano je i selektivno, što ga čini sigurnim potencijalnim lijekom za ovu malignu bolest.

Avokatin B tako je uvršten u posebnu skupinu tvari poznatu kao nutraceutici u koju se svrstavaju sve komponente hrane koje imaju potencijalan klinički značaj. Međutim, prije nego se avokatin B počne koristiti u terapiji AML-a, njegovo izravno djelovanje na pacijente se prvo treba detaljno ispitati u kliničkim studijama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: avokado,

Komentari