Špinat može spriječiti razvoj katarakte
I dok Popaju špinat predstavlja hranu za jake mišiće, istraživači sa Ohio State University, podastrijeli su nešto konkretnije dokaze o ulozi špinata u zdravlju očiju.. Prema njihovim istraživanjima, određeni antioksidansi u špinatu i ostalom tamnozelenom lisnatom povrću mogu pomoći u prevenciji katarakte.
Laboratorijska istraživanja na stanicama ljudskih leća pokazala su da lutein i zeaksantin, antioksidansi zastupljeni u tamnozelenom lisnatom povrću, pomažu u zaštiti stanica od štetnog djelovanja UV zraka kojima su izložene i koje su vodeći uzrok razvoja katarakte.
Istraživači su uspoređivali djelovanje navedenih antioksidansa sa djelovanjem vitamina E, također snažnog antioksidansa.
Prema rezultatima pokusa, dodavanje luteina i zeaksantina osiguralo je dvostruko bolju zaštitu u odnosu na vitamin E. Lutein i zeaksantin su smanjili znakove oštećenja za 50 – 60 %, dok je vitamin E iste znakove smanjio za 25 – 32 %.
Također je uočeno da je za jednak intezitet zaštitnog djelovanja potrebno 10 puta manje luteina i zeaksantina nego vitamina E.
Izvor: J. Nutr. 134:3225-3232, December 2004