Datum objave: 15. 04. 2016.

Prema novom istraživanju japanskih stručnjaka, dugotrajno spavanje i umor tijekom dana potencijalno ukazuju na veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola i šećera u krvi te povećanog nakupljanja masti u području struka.Navedeni simptomi se uobičajeno objedinjuju pod nazivom metabolički sindrom.

U istraživanju je sudjelovalo 307 237 ispitanika iz područja Azije i zapadnih zemalja, a podaci o osjećaju umora te spavanju tijekom dana prikupljeni su uz pomoć odgovarajućih upitnika. Odgovori ispitanika potom su uspoređeni s prisutnosti metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i pretilosti u njihovim povijestima bolesti.

Rezultati su pokazali da je spavanje tijekom dana u trajanju duljem od 40 minuta bilo povezano s većim rizikom od metaboličkog sindroma. Primjerice, 90-minutno spavanje tijekom dana bilo je povezano s čak 50 % većim rizikom, kao i pretjerani osjećaj umora, dok je drijemanje kraće od 30 minuta pokazalo mogući pozitivan učinak. Iako je pretilost jedan od rizičnih čimbenika razvoja metaboličkog sindroma, veza između spavanja ili drijemanja tijekom dana i visoke tjelesne mase nije utvrđena.

Autori su napomenuli kako bi se ovo područje trebalo podrobnije istražiti, no zaključili su kako spavanje tijekom dana vjerojatno nije poželjno, iako kratko drijemanje ima mogući pozitivan učinak.

Izvor: ACC's 65th Annual Scientific Session

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom,

Komentari