Datum objave: 20. 08. 2009.

Stotinama godina poznatu uzrečicu «Priroda liječi», potvrdili su i korejski znanstvenici, ovoga puta primijenivši je na mamurluk! Protu-alkoholni eliksir pronašli su u šparogi (Asparagus officinalis) – i bijeloj i zelenoj, odnosno u njezinim listovima i izdancima.

Ekstrakti iz navedenih dijelova šparoge dvostruko jače aktiviraju jetrene enzime zaslužne za metabolizam alkohola u organizmu. Njihovom aktivacijom potiče se eliminacija alkohola iz organizma te skraćuje njegovo štetno djelovanje na jetrene stanice.

Alkohol koji se zadržava u organizmu potiče oksidativni stres stanice i nagomilavanje toksičnih kisikovih radikala (npr.vodikov peroksid) koji uništavaju jetrene (i ostale) stanice, uzrokujući njihovo propadanje pa čak i malignu transformaciju.

Šparoge svojim djelovanjem postižu jak antioksidativni učinak reducirajući nastanak vodikovog peroksida i do 70% te ubrzavaju eliminaciju alkohola i njegovih štetnih metabolita iz organizma.

Izvor: Journal of Food Science, August 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari