Datum objave: 28. 06. 2011.

Prema zaključku nove devetogodišnje europska studije, konzumacija soli nije opasna, nego čak može biti i blagotvorna na zdravlje. Ovakav zaključak u potpunosti je oprečan savjetima Američkog dijetetičkog udruženja, Američkog kardiološkog udruženja te Centra za prevenciju bolesti, prema kojima visok unos soli može povećati rizik za razvoj bolesti srca.

U studiji je sudjelovao 3681 europljanin srednje dobi koji na početku studije nije imao ni povišen krvni tlak ni dijagnosticiranu neku od bolesti srca. Sudionici su podijeljeni u tri skupine ovisno o unosu soli: nizak unos, umjeren unos te visok unos. U skupini a niskim unosom soli registrirano je 50 smrtnih slučajeva, u skupini sa umjerenim unosom soli 24, a u skupini s visokim unosom soli svega 10 smrtnih slučajeva. Pri tome, rizik za razvoj bolesti srca u skupini s niskim unosom soli bio je 56% viši u odnosu na skupinu sa visokim unosom soli.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari