Ela Lučić

Datum objave: 22. 03. 2021.

Novo istraživanje pokazalo je kako sok od višnje ubrzava oporavak i smanjuje simptome oštećenja mišića izazvanog vježbanjem, vjerojatno kao rezultat snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava trešnje.

Znanstvenici su objedinili rezultate 14 studija u kojima su se ispitivali učinci višnje, a uključivale su višestruka mjerenja poput mjerenja snage, bolnosti i jakosti mišića. U njima su se mjerile i razine nekoliko biomarkera oštećenja mišića izazvanih vježbanjem: C-reaktivnog proteina, kreatin kinaze, interleukina 6 i faktora tumorske nekroze alfa. Veličina uzoraka kretala se u rasponu od 10 do 54 sudionika, a uzorci su uključivali 223 muškarca i 71 ženu prosječne starosti 26 godina.

Meta analizom zaključeno je kako su proizvodi od višnje konzumirani prije i nakon napornog vježbanja rezultirali značajnim učinkom na oporavak mišićne snage i jakosti, te manjim učinkom na prijavljenu bolnost mišića.

Analiza podskupina identificirana s obzirom na vrstu vježbanja u tri je studije pokazala značajan učinak uzimanja dodatka prehrani s višnjom na povećanje visine skoka i značajan, ali manji utjecaj na brzinu sprinta. Nadalje, zapažen je značajan učinak na razine markera upale C-reaktivnog proteina i interleukina 6, ali nisu primijećeni značajni učinci na razinu kreatin kinaze.

Rezultati ovog sustavnog preglednog rada i meta analize pokazuju kako uzimanje višnje kao dodatka prehrani može pomoći u oporavku mišićne funkcije i smanjenju boli nakon napornih vježbi, zaključili su autori studije.

Izvor: International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

 
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, sportaši,

Komentari