Sok od ribiza smanjuje rizik nastajanja bubrežnog kamenca

Datum objave: 02. 11. 2006.

Prema najnovijem istraživanju, postoji mogućnost da već jedna čaša soka od crnog ribiza može utjecati na smanjenje rizika od pojave nekih vrsta bubrežnog kamenca.

Njemački istraživači mjerili su kod 12 zdravih muškaraca između 18 i 36 godina razinu sastojaka povezanih s bubrežnim kamencima u urinu. Ispitanici su najprije popili sok od šljiva, brusnica ili ribiza (svaki je sok konzumiran zasebno u tri dana), a zatim su znanstvenici izmjerili razinu kiselosti u njihovoj mokraći. Kada su popili sok od ribiza pH-vrijednost u njihovoj mokraći se povećala, stoji u studiji objavljenoj u listopadskom broju europskog Časopisu za kliničku prehranu.

Niska mokraćna pH-vrijednost, koja pokazuje da je urin kiseliji, povezana je s mokraćnim bubrežnim kamencima visoke kiselosti, koji čine i do 10% bubrežnih kamenaca, koji se sastoje od kalcija i drugih minerala.

Oko 85% bubrežnih kamenaca sastoji se uglavnom od kalcija. S druge strane, sok od brusnica smanjio je mokraćnu pH-vrijednost, što bi moglo značiti da on pomaže u liječenju drugih tipova bubrežnih kamenaca ili infekcije mokraćnih puteva.

Sok od šljive nije utjecao na pH-vrijednost mokraće ni na izlučivanje tvari koje imaju važnu ulogu u stvaranju bubrežnih kamenaca.

Izvor: [url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari