Sok od naranče obogaćen biljnim sterolima snižava kolesterol

Datum objave: 24. 03. 2004.

Steroli su po kemijskom sastavu slični kolesterolu, a mogu se naći u voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i mahunarkama.. Zbog toga što snižavaju LDL kolesterol (loš kolesterol), smanjujući njegovu apsorpciju u tankom crijevu, često se dodaju u margarine, dresinge za salate i druge masnoće.
Novo istraživanje je pokazalo da biljni steroli mogu biti jednako učinkoviti i ako se dodaju u sok od naranče. Ovo otkriće je vrlo zanimljivo jer sok od naranče piju svi, od djece do starijih osoba. Ovako obogaćen sok od naranče bio bi pogodan za osobe koje imaju blago povišen kolesterol, a ne uzimaju lijekove niti žele drastično mijenjati svoj način prehrane.
Istraživnje je trajalo 10 tjedana. Kroz taj period 72 osobe, starosti od 20 do 73 godine sa blago povišenim kolesterolom, pile su uz svaki obrok sok od naranče obogaćen biljnim sterolima. Prehrambene navike pri tome, učesnici studije nisu mijenjali.
Rezultati su pokazali da je kod njih došlo do smanjenja ukupnog kolesterola za 7,2 % i LDL kolesterola za 12,4 % u usporedbi sa kontrolnom grupom.
Tretman sa ovako obogaćenim sokom od naranče je izuzetno prihvatljiv jer osigurava dovoljnu količinu sterola za njegovu djelotvornost, a da se pri tome ne unose zasićene masti, već vitamin C, flavonoidi i drugi nutrijenti koji se u njemu nalaze.
Izvor: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, March 2004, Issue 8.

Pošalji prijatelju na email

Komentari