Maja Biličić

Datum objave: 18. 09. 2017.

Sok od nara može smanjiti oksidativni stres i ubrzati oporavak nakon intenzivnog treninga, pokazalo je istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Nutrients.

U istraživanju je sudjelovalo devet muškaraca dizača utega. Znanstvenici su im dali da tri puta dnevno prije intenzivnog treninga dizanja utega konzumiraju 250 ml placebo napitka ili soka od nara te dodatnih 500 ml sat vremena prije samog treninga. Znanstvenici su ispitanicima uzeli uzorke krvi prije treninga, tri minute nakon te 48 sati nakon treninga. Također su pratili njihove biomarkere za razinu antioksidansa te biomarker za lipidnu peroksidaciju.

Rezultati su ukazali na smanjenje oksidativnog stresa kod dizača utega koji su prije i nakon treninga konzumirali sok od nara. Kod ovih ispitanika antioksidansi su reagirali brže, a umanjen je opseg lipidne peroksidacije izazvan intenzivnim treningom.

Polifenolima bogat sok od nara znanstvenici preporučuju sportašima s vrlo intenzivnim treninzima kako bi im ubrzao oporavak, ali njegov je unos potrebno kontrolirati jer višak polifenola može omesti pozitivno djelovanje treninga na kardiovaskularni sustav.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nar, sport,

Komentari