Datum objave: 29. 12. 2010.

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Floridi je otkrilo kako redoviti unos 100 %-tnog soka od grožđa jača imunitet.

U istraživanju je sudjelovalo 85 ispitanika srednjih godina koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva je skupina je tijekom 9 tjedana svakodnevno unosila sok od grožđa dok je druga skupina unosila placebo napitak. Prema naputku istraživača, ispitanici su se tijekom trajanja istraživanja suzdržavali od unosa ostalog voća crvene do ljubičasto plave boje.

Rezultati studije su pokazali kako su osobe koje su unosile sok od grožđa imale značajno veći broj gama-delta T imunosnih stanica za koje je utvrđeno da pospješuju zacjeljivanje rana te višu razinu vitamina C u serumu u usporedbi s osobama koje su dobivale placebo napitak.

Znanstvenici su na temelju rezultata zaključili kako redoviti unos soka od crnog grožđa blagotvorno djeluje na imunitet.

Izvor: Journal of Medicinal Food

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: imunitet,

Komentari