Datum objave: 28. 12. 2010.

Prema rezultatima studije objavljene u Journal of Applied Physiology, suplementacija sokom od cikle poboljšava sveukupnu izvedbu kao i srčanu funkciju aktivne osobe tijekom vježbanja.

Znanstvenici su ispitivali razlike u intezitetu tjelesne aktivnosti prilikom suplementacije sokom od cikle i sokom od cikle kojemu je smanjen sadržaj nitrata.

U randomiziranoj, dvostruko slijepoj, cross-over studiji sudjelovalo je devet tjelesno aktivnih osoba koji su, tijekom 6 dana, nasumično dobivali ili 0,5L soka od cikle koji je sadržavao 6,2 mmola nitrata, ili sok od cikle koji je sadržavao 0,003 mmol nitrata.

Sudionicima je mjeren tlak, puls, funkcija pluća, koncentracija nitrata, maksimalan unos kisika te izdržljivost na pokretnoj traci.

Rezultati su pokazali da je unos soka od cikle, u usporedbi sa unosom sokom od cikle sa smanjenom koncentracijom nitrata, kod sudionika studije rezultirao povećanjem koncentracije nitrata u plazmi te smanjenjem sistoličkim tlakom.

Također, sudionici koji su pili sok od cikle, imali su bolju izdržljivosti mjerenu na pokretnoj traci. Vrijeme do pojave iscrpljenosti kod izrazito intenzivnog treninga, zahvaljujući unosu soka od cikle, povećalo se za 15%.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari