Datum objave: 25. 09. 2015.

Prema novoj studiji istraživača s britanskog Sveučilišta u Exeteru, sok od cikle, koji je prirodno bogat nitratima, može pomoći kod produžene tjelesne aktivnosti s čestim izmjenama opterećenja, poput nogometa, hokeja i ragbija.

Uzorak ispitanika studije činilo je 16 muškaraca koji su se bavili navedenim timskim sportovima, a sama studija bila je osmišljena tako da su ispitane sposobnosti ispitanika nakon tjedan dana svakodnevne konzumacije 140 mL soka od cikle, te opet nakon sedmodnevne konzumacije placebo-napitka, odnosno, soka od cikle iz kojeg su bili uklonjeni nitrati. Sportska izvedba bila je ispitana serijama sprinta i aktivnog odmora, a osim testova tjelesne spreme, ispitanici su bili podvrgnuti i kognitivnim testovima.

Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon konzumacije prirodnog soka od cikle, u usporedbi s placebom, poboljšali izvedbu sprinta za 3,5 %, ali i brzinu donošenja odluka za 3 %, bez negativnog utjecaja na točnost odluka.

Inače, nitrati iz soka cikle u organizmu se mogu prevesti u dušikov oksid, koji ima učinak na povećanje dotoka krvi i kisika u mišiće. Prethodna studija iste skupine stručnjaka pokazala je i da redovito ispijanje soka od cikle može pomoći pojedincima da vježbaju 16 % dulje.

Izvor: European Journal of Applied Physiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari