Datum objave: 17. 07. 2015.

Nova američka studija pokazala je da svakodnevni unos polifenolima bogatog soka od brusnice može sniziti pokazatelje kardiometaboličkog rizika te tako utjecati na smanjenje vjerojatnosti oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

U istraživanju je sudjelovalo 30 žena i 26 muškaraca prosječne dobi 50 godina koji su tijekom osam tjedana trajanja studije dva puta dnevno trebali piti ili jednu šalicu (240 mL) soka od brusnice ili isto toliko placebo-napitka koji je bio slične boje, okusa i energetske vrijednosti.

Na početku i na kraju studije ispitanicima su mjereni različiti pokazatelji kardiometaboličkog rizika, a primijećeno je da su ispitanici koji su pili sok od brusnice pokazali značajno poboljšanje razina triglicerida, upalnog proteina CRP i glukoze u krvi, kao i dijastoličkog krvnog tlaka i osjetljivosti na inzulin.

Analiza je pokazala kako su navedena poboljšanja bila povezana s čak 10 % nižim rizikom od bolesti srca te 15 % nižim rizikom od moždanog udara.

Autori su naveli kako su za ove učinke vjerojatno zaslužni polifenoli kojima brusnice obiluju.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari