Ela Lučić

Datum objave: 14. 10. 2020.

Konzumiranje soka od brusnice dva puta dnevno smanjuje rizik od infekcije koja može dovesti do pojave ulkusa na sluznici želuca, pokazali su rezultati novog kliničkog ispitivanja.

Helicobacter pylori vrsta je bakterije koja može prodrijeti u organizam, prebivati u probavnom traktu te prouzročiti ulkuse na sluznici želuca ili gornjem dijelu tankog crijeva. U pojedinim slučajevima, infekcija može dovesti do razvoja karcinoma želuca.

Znanstvenici su izvijestili kako konzumiranje soka od brusnice s visokim udjelom proantocijanidina dva puta dnevno tijekom 8 tjedana rezultira smanjenjem stope infekcije bakterijom H. pylori za 20% kod odraslih ispitanika iz Kine, u usporedbi s onima koji su konzumirali manje količine soka ili placeba. Istraživanje je obuhvatilo 522 ispitanika u dobi od 18 do 60 godina pozitivnih na bakteriju H. Pylori, koji nikada ranije nisu primali antibiotsku terapiju za liječenje navedene infekcije. Ispitanici su podijeljeni u 4 skupine: prva skupina konzumirala je sok s niskim udjelom proantocijanidina, druga skupina sok sa srednjim udjelom proantocijanidina, treća skupina sok s visokim udjelom proantocijanidina, a četvrta skupina konzumirala je placebo.

Znanstvenici su otkrili kako sok od brusnice sa srednjim udjelom proantocijanidina (44 mg u 240 mL) smanjuje učestalost infekcije bakterijom H. pylori kada se konzumira dva puta dnevno tijekom 8 tjedana, ali se konzumacija jednom dnevno nije pokazala učinkovitom, kao ni konzumacija soka s niskim udjelom proantocijanidina (23 mg u 240 mL).

Autori studije navode kako rezultati ukazuju na korisnost soka od brusnice u liječenju infekcije bakterijom H. pylori kod odraslih osoba u visoko rizičnoj regiji Kine s endemskom stopom infekcije većom od 50%.

Izvor: Gastroenterology

Pošalji prijatelju na email

Komentari