Datum objave: 11. 11. 2014.

Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Kanzasu čije je istraživanje iz 2013. godine pokazalo da konzumacija soka cikle može povećati dovod krvi u mišiće tijekom vježbanja, u novom istraživanju dodatno su istražili mehanizam koji se nalazi iza tog djelovanja. Spomenuta istraživanja bila su provedena na životinjama.

Sok cikle bogat je nitratima –70 mL sadrži količinu ekvivalentnu onoj iz 100 g špinata, a nitrati se u našem organizmu reduciraju do dušikovog oksida koji djeluje na proširenje krvnih žila. U novom istraživanju primijećeno je da unos soka cikle posebno pogoduje boljem dotoku krvi brzim mišićnim vlaknima, koja su bolje prilagođena intenzivnoj aktivnosti i kod kojih je pojava zamora brža.

Stoga su autori zaključili kako bi dodatak soka cikle prehrani, osim sportašima, mogao pomoći i osobama sa zatajenjem srca. Kod zatajenja srca, zbog nedovoljne opskrbe mišića kisikom, pacijenti imaju smanjenu sposobnost kretanja, a smatra se da bi konzumacija soka cikle ovim pojedincima mogla poboljšati prokrvljenost mišića. Kliničke studije utjecaja dodataka soka cikle na kvalitetu života pacijenata sa zatajenjem srca već su u tijeku.

Izvor: Nitric Oxide: Biology and Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari