Datum objave: 11. 07. 2016.

Infekcije urinarnog trakta vrlo su česte bakterijske infekcije koje se uglavnom liječe antibioticima. Međutim, sve češće razvijanje otpornosti bakterija na lijekove pokazuje važnost preventivnih strategija. Redoviti unos soka brusnice jedan je od mogućih načina prevencije urinarnih infekcija, stoga je ovo i ispitano u novoj američkoj studiji.

U studiji su sudjelovale 373 žene prosječne dobi od 41 godinu koje su u nedavnoj povijesti bolesti imale zabilježenu infekciju urinarnog trakta. Ove ispitanice bile su podijeljene u dvije skupine – interventan skupina je, tijekom 24 tjedna, trebala svakodnevno unositi 240 mL napitka od brusnice (s 27 % soka), dok je kontrolna skupina pila placebo-napitak (bez soka brusnice).

Rezultati su pokazali da je unos soka brusnice povoljno djelovao na smanjenje pojave novih epizoda bolesti. Tijekom studije, kod interventne skupine je zabilježeno 39 slučajeva urinarnih infekcija, dok je kod kontrolne zamijećeno čak 67. Nadalje, u slučajevima kada se infekcija već razvila, kod ispitanica koje su pile sok, zapaženo je smanjeno pojavljivanje krvi u urinu.

Analizom je procijenjeno da redoviti unos soka brusnice potencijalno sprječava jedan slučaj infekcije godišnje svakoj trećoj ženi.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari