Datum objave: 30. 10. 2015.

Nova studija njemačkih istraživača pokazala je da bi sok brusnice mogao biti koristan u zaštiti zdravlja kardiovaskularnog sustava. Naime, primijećeno je kako sok brusnice utječe na poboljšanje funkcije krvnih žila, a poznato je da je loša funkcija glavni rizični čimbenik razvoja ateroskleroze.

U studiji je sudjelovalo deset zdravih muškaraca i žena dobi 18-40 godina na kojima se ispitivalo kako konzumacija 450 mL napitka od brusnice utječe na vaskularnu funkciju do osam sati nakon unosa. Napici su bili zaslađeni i pripremljeni od koncentriranog soka brusnice, a cilj je bio ispitati i koji je najmanji udio soka u napitku koji pokazuje pozitivan učinak.

Primijećeno je da napici od brusnice djeluju povoljno čak i kada sadrže nešto nižu koncentraciju soka. Povoljni učinci odnosili su se na poboljšanje tzv. vazodilatacije posredovanje protokom (FMD), a već je napitak s udjelom soka brusnice od 25 % pokazao pozitivno djelovanje. Nadalje, napitak sa 117 %-tnim udjelom soka brusnice (radi se o blago koncentriranom soku) pokazao je i dodatni pozitivni učinak na krvni tlak.

Navedeni blagotvorni učinci soka brusnice pripisuju se njegovom visokom sadržaju fitokemikalija, prije svega pigmenata proantocijanidina i antocijanina te fenolnih kiselina.

Izvor: Cranberry Health Research Conference

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari