Sojini proteini ublažavaju simptome masne jetre kod pretilih bolesnika, objavili su američki znanstvenici. Naime, sojini proteini mogu značajno smanjiti nakupljanje masti i triglicerida u jetri pretilih bolesnika na način da djelomično obnavljaju funkciju ključnih puteva prijenosa signala u jetri.
Čak trećina Amerikanaca ima masnu jetru, a mnogi su bez simptoma. Debljina je ključni čimbenik rizika za ovu bolest, koja na kraju može rezultirati i zatajenjem jetre.
Mast se metabolizira u jetri, a kod debelih se osoba transport masti u masno tkivo može toliko usporiti da jetra postaje doslovno skladište prekomjerne masti.
Kad se mast nakupi u organu koji normalno ne skladišti mast, vitalne funkcije tog organa, u ovom slučaju jetre, postaju opasno ugrožene.
Konzumacijom sojinih proteina, možemo smanjiti količinu masti nakupljene u jetri, a time i ublažiti simptome ove bolesti.
Izvor: American Society for Biochemistry and Molecular Biology