Datum objave: 03. 04. 2012.

Soja i prozvodi soje, koji sadrže izoflavone, pomažu u sniženju krvnog tlaka kod mlađih odraslih osoba. Osobiti benefit takvi proizvodi imaju kod Afroamerikanaca čija se stopa prevalencije visokog tlaka kreće do skoro 42%!

Tako se unos izoflavona od više od 2,5 mg /dan povezuje sa značajno nižim vrijednostima sistoličkog krvnog tlaka. U kontekstu prehrane, čaša sojinog mlijeka sadrži 22 mg izoflavona, dok 100 g zrna soje ima više od 130 mg izoflavona. Stoga, jednostavnim preinakama loših prehrambenih navika te uključivanjem u prehranu sojinih proteina, voća, povrća, cjelovitih žitarica i niskomasnih mliječnih proizvoda, možemo sistolički krvni tlak sniziti za 10 mmHg u stanju koje se zove pre-hipertenzija.

Izoflavoni potiču stvaranje NO (dušičnog oksida) koji širi krvne žile i na taj način snizuje tlak.

Moguće objašnjenje zašto je učinak intenzivniji kod Afroameriknaca je u činjenici da endotelijalna disfunkcija (stanje u kojem krvne žile ili manje prozvode ili slabije reagiraju na NO), ima kod te rase veću ulogu u pojavi hipertenzije nego kod bjelaca.

Izvor: American College of Cardiology's 61st Annual Scientific Session

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari