Datum objave: 16. 11. 2010.

Prema istraživanju prezentiranom na konferenciji o prevenciji karcinoma dojke održanoj u Philadelphiji, povećan unos sojinih izoflavona može smanjiti rizik za razvoj karcinoma dojke.

Istraživači su procijenili zdravstveni i prehrambeni status 683-ju žena sa dijagnosticiranim karcinomom dojke te ih usporedili sa statusima 611 zdravih žena. Prehrambene navike utvrđene su upitnikom o učestalosti konzumacije namirnica, a mjerio se unos izoflavona unesenih hranom, ne onih unesenih dodacima prehrani.

Rezultati su pokazali sljedeće: žene u premenopauzi koje su unoslile najviše izoflavona imale su 30% manji rizik za razvoj 1. stupnja bolesti, 70% manji rizik da će imati tumor veći od 2 cm te 60% manji rizik od karcinoma dojke 2. stupnja. Slične veze između unosa izoflavona i rizika od karcinoma dojke nisu uočene kod žena u postmenopauzi.

Izvor: Ninth Annual AACR Frontiers in Cancer Prevention Research Conference

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari