Datum objave: 24. 01. 2011.

Sposobnost sojinih proteina da snižavaju ukupni i LDL (“loši”) kolesterol intenzivno se istraživala. Nova studija objavljena u Journal of Clinical Lipidology pokazala je da, kod pacijanata sa umjereno povišenom razinom kolesterola, sojini proteini snizuju ukupni kolesterol i non – HDL kolesterol značajno više nego mliječni protein.

Ova, randomizirana, kontrolirana studija procjenivala je utjecaj netopive frakcije sojinog proteina, u usporedbi sa ukupnim mliječnim proteinima sa visokim sadržajem kalcija, na profil lipida tijekom gladovanja. Također se utvrđivao potencijalni doprinos pojačanog lučenja žučnih kiselina i neutralnih sterola na njihovo svojstvo mijenjanja lipidnog profila.

U studiji su sudjelovali muškarci i žene dobi između 18 i 79 godina sa povišenim kolesterolom, definiranim kao razine LDL-kolesterola tijekom gladovanja od barem 100 mg/dl ili manje od 200 mg/dl dok ne uzimaju terapiju koja utječe na lipidni profil.

Rezultati studije pokazali su da sojin protein snižava razinu non-HDL kolesterola, i to mehanizmom koji ne uključuje pojačano lučenje žučne kiseline.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol, soja,

Komentari