Sojin protein pomaže dijabetičarima

Datum objave: 16. 08. 2004.

Povećani unos proteina porijeklom iz soje kod osoba s dijabetesom tipa 2 popravlja funkciju bubrega i povisuje razinu tzv. "dobrog" kolesterola..
Američki znanstvenici s University of Illinois još nisu utvrdili na čemu se temelji pozitivan učinak sojinog proteina na dijabetičare, no pretpostavljaju da je riječ o djelovanju izoflavona, spojeva biljnog porijekla koji su slični estrogenu.
Istraživanje je trajalo 8 tjedana i sudjelovalo je samo 14 ispitanika starije dobi, pa znanstvenici upozoravaju kako je nužno provesti daljnja istraživanja na većem uzorku.
Prethodna istraživanja su već pokazala da se bolesti bubrega sporije razvijaju kod žena nego kod muškaraca, vjerojatno zbog djelovanja hormona estrogena.

Preuzeto sa portala [url="#"] PLIVAzdravlje.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari