Datum objave: 20. 12. 2009.

Sojin protein koji je sadržan u industrijskom otpadnom dijelu soje i sojinih proizvoda pokazao se jakim protuupalnim i antikarcinogenim agensom.

Riječ je o proteinu zvanom lunazin koji je u nedavno provedenoj studiji pokazao snažnu sposobnost snižavanja upalnog čimbenika – interleukina 6 u krvi ispitanika. Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu tvrde kako bi takvo djelovanje lunazina moglo prevenirati razvoj kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, artritisa, osteoporoze, srčanih oboljenja te kognitivnog propadanja i Alzheimera.

Redovitom konzumacijom sojinog proteina u dozi od 50 mg dnevno, osim protuupalnog i antikancerogenog djelovanja, zadovoljava se nutritivna potreba na proteinima.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, December 2009: Volume 57

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari