Antonia Vlašić

Datum objave: 29. 10. 2021.

Sojin napitak obogaćen medom te fermentiran bakterijama soja Lactobacillus plantarum može smanjiti rizik od osteoporoze, otkriva nova studija.

Osteoporoza je kronična bolest koja se često javlja kod žena u menopauzi, a njezine glavne karakteristike su smanjena snaga i gustoća kostiju.

Smanjenje koštane mase i razine hormona estrogena glavni su razlozi zbog kojih su žene u menopauzi sklonije ovoj bolesti. Osobama s dijagnosticiranom osteoporozom često se preporučuje uzimanje kalcija i vitamina D u obliku dodataka prehrani. Iako je mlijeko glavni prehrambeni izvor kalcija i vitamina D u posljednje vrijeme se sve rjeđe konzumira zbog intolerancije na laktozu i alergija te upravo iz tog razloga potrebno je pronaći alternativu biljnog podrijetla.

Provedeno je nekoliko znanstvenih istraživanja koja su ispitivala utjecaj probiotika i prebiotika na smanjenje simptoma menopauze te se pokazalo da kod osoba s niskim unosom kalcija prebiotici mogu poboljšati njegovu apsorpciju kao i mineralnu gustoću kostiju.

Brojne su blagodati fermentiranog sojinog napitka te ga studije zbog toga smatraju idealnim medijem za probiotike i prebiotike. Oligosaharidi koji se nalaze u soji smatraju se prebioticima jer potiču rast dobrih bifidobakterija. Uz to, soja sadrži visoki udio izoflavona koji svojom strukturom podsjećaju na estrogen te mogu smanjiti simptome menopauze, rizik od osteoporoze i karcinoma dojke.

Proces fermentacije može povećati nutritivnu vrijednost i koncentraciju bioaktivnih spojeva koji se nalaze u soji, posebice onih koje imaju visoku bioraspoloživost. Med sadrži fruktooligosaharide koji također djeluju kao prebiotici, stoga dodatak meda u fermentirano mlijeko može povećati rast bifidobakterija i produljiti rok trajanja takvih proizvoda.

Cilj ove studije bio je ispitati utjecaj konzumacije fermentiranog sojinog napitka s dodatkom meda na razinu osteokalcina (biomarker zdravlja kostiju) u krvnom serumu u postmenopauzi. U ispitivanju su sudjelovale 54 žene u postmenopauzi te su, s obzirom da su korišteni različiti probiotici, bile podijeljene u tri skupine – skupinu koja je uzimala sojin napitak, skupinu koja je uzimala sojin napitak obogaćen medom i fermentiran sojem Lactobacillus casei subsp. casei R-68 te skupinu u kojoj je taj isti napitak bio fermentiran sojem Lactobacillus plantarum 1 R 1.3.2. Sve ispitanice su tijekom 90 dana uzimale 100 mL sojinog napitka ili sojinog napitka fermentiranog navedenim bakterijama. Na početku i kraju ispitivanja mjerile su se razine osteokalcina u krvnom serumu te razine ukupnog kolesterola, glukoze u krvi i mokraćne kiseline.

Rezultati su pokazali smanjenu razinu osteokalcina u krvnom serumu kod skupine koja je uzimala sojin napitak s medom fermentiran sojem Lactobacillus plantarum 1 R 1.3.2.

Znanstvenici zaključuju kako su potrebna daljnja ispitivanja u kojima će se proučavati više koštanih biomarkera kako bi se mogli utvrditi pozitivni učinci na zdravlje kostiju.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari