Datum objave: 09. 06. 2008.

Lecitini se u prehrambenoj industriji koriste kao emulgatori i stabilizatori, a dobivaju se iz soje, jaja, riže ili sjemenki suncokreta, ali najčešće iz soje.

Budući da je soja na popisu 8 najčešćih namirnica koje uzrokuju alergijsku reakciju (pšenica, rakovi, jaja, riba, kikiriki, mlijeko, orašasti plodovi i soja), osobe alergične na soju se često pitaju smiju li konzumirati proizvode koji na deklaraciji imaju naveden sastojak sojin lecitin.

Odgovor daje njemačka studija gdje je analizirano 6 komercijalnih sojinih lecitina. Rezultati su pokazali ostatke proteina soje koji sudjeluju u imunološkom odgovoru tj. alergijskoj reakciji. Međutim, količine su vrlo male i autori studije smatraju da su proizvodi koji sadrže sojin lecitin opasni samo za manji broj osoba alergičnih na soju koje imaju izrazito nizak prag tolerancije. Većina osoba alergičnih na soju ne treba izbjegavati sojin lecitin.

Izvor: Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, soja,

Komentari