Datum objave: 11. 09. 2010.

Suplementacija sojinim izoflavonima doprinosi poboljšanoj funkciji endotela (stanica unutrašnje stijenke krvnih žila) i reducira rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Prema analizi 17 studija koje su proučavale utjecaj izoflavona na endotelnu funkciju, redovita konzumacija soje doprinosio poboljšanju krvnog protoka – umjereno, ali statistički značajno.

Znanstvenici su zaključili kako dokazano djelovanje soje (i njezinih proizvoda) na sniženje krvnog tlaka, zdravlje krvožilja, redukciju kolesterola u krvi i općenito kardiovaskularnog rizika, leži na povećanoj proizvodnji dušikovog oksida koju potiču sojini izoflavoni. Dušikov oksid potiče opuštanje krvnih žila, osiguravajući tako normalan protok krvi te mijenjajući rizik od kardiovaskularnih incidenata.

Izvor: Nutrition, Metabolism and Cardiovascular disease

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari