Datum objave: 22. 02. 2010.

Čini se kako redovita konzumacija soje može u određenoj mjeri obraniti pretile žene od dijabetesa tipa 2.

Novo istraživanje japanskih znanstvenika provedeno na gotovo 26000 muškaraca i 34000 žena dobi 45 do 75 godina pokazalo je kako dnevna konzumacija iznad 118 grama soje može smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti za čak 50%. Bioaktivne komponente soje – izoflavoni daidzein i genistein ostvaruju učinak sličan estrogenima koji povećavaju inzulinsku osjetljivost, smanjuju apsorpciju glukoze u crijevima i potiču metabolizam . Ti mehanizmi objašnjavaju činjenicu da je sojino anti-dijabetičko djelovanje najizraženije u žena i to u onih s prekomjernom tjelesnom težinom.

Izvor: Journal of Nutrition, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari