Vitaminoteka

Datum objave: 11. 11. 2015.

Poznato je da se kod žena mineralna gustoća kostiju brže smanjuje nakon ulaska u menopauzu, zbog smanjene proizvodnje estrogena.

No, neka hrana biljnog podrijetla, primjerice soja, prirodno sadrži tvari čija je kemijska struktura slična estrogenu – izoflavone. Ovo je navelo britanske istraživače da ispitaju mogu li izoflavoni soje utjecati na usporavanje smanjenja mineralne gustoće kostiju tijekom menopauze.

U studiji je sudjelovalo 200 žena u ranoj menopauzi koje su nasumičnim odabirom bile podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina svakodnevno je uzimala pripravak s 30 g sojinih proteina uz koje se nalazilo 66 mg izoflavona, dok je druga uzimala istu količinu sojinih proteina iz kojih su bili uklonjeni izoflavoni. Studija je trajala šest mjeseci, nakon kojih je ispitanicama uzet uzorak krvi za analizu.

Analiza je pokazala da su ispitanice koje su uzimale sojine proteine s izoflavonima, imale znatno niže razine proteina βCTX u krvi, što ukazuje na smanjenu razgradnju koštanog tkiva. Budući da je primijećeni učinak bio usporediv s nekim konvencionalnim lijekovima za osteoporozu, zaključeno je da izoflavoni soje mogu doprinijeti smanjenju rizika od ove bolesti.

Dodatno, u usporedbi s onima koje su samo uzimale sojine proteine s uklonjenim izoflavonima, ispitanice koje su unosile sojine proteine i izoflavone pokazale su i smanjenje kardiovaskularnog rizika.

Izvor: Endocrine Abstracts

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, osteoporoza, soja,

Komentari