Datum objave: 11. 10. 2009.

Zahvaljujući izoflavonima kojima obiluje, soja je nedavno smještena uz bok resveratrolu na poziciji «eliksira života».

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Newcastle-u tvrdi kako njezin izoflavon daodzein aktivira niz događanja na DNK uzvojnicama. Kao krajnji rezultat potaknutih kemijskih procesa (metilacija), aktivira se protein pod nazivom sirtuin1 kojega se već kroz određeni niz studija povezuje s produženjem životnog vijeka i vitalnošću općenito.

Do sada je za tri čimbenika studijama ukazano kako produžuju životni vijek : reduciran energetski unos (ali ne izazivajući pothranjenost pritom), redovita konzumacija resveratrola (izoflavona kojim obiluje crno grožđe / crno vino) i redovit unos - soje!

Izvor: Nutrition Bulletin, Vol 34, September 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari