Datum objave: 12. 11. 2012.

Prema studii objavljenoj u online izdanju časopisa Menopause: The Journal of The North American Menopause Society, konzumacija soje i sojinih proizvoda ne spriječava napad valunga i noćnog znojenja kod žena u menopauzi.

Za razliku od ostalih studija koje su ispitivale utjecaj konzumacije soje na simptome menopauze, ova studija je uključila vrlo veliku populaciju žena u premenopauzi i perimenopauzi (preko 1600 žena), a pri tome su žene praćene preko 10 godina.

Žene su ispunjavale detaljni upitnik o svojim prehrambenim navikama na početku, pet godina od početka te devet godina od početka studije, te su svake godine ispitivane o različitim simptomima menopauze, uključujući valunge i noćno znojenje.

Studija se posebno fokusirala na žene koje na početku studije nisu imale valunge niti noćno znojenje, jer su istraživači htjeli posebno procjeniti utjecaj prehrambenih čimbenika na pojavu ovih simptoma.

Glavni predmet interesa bili su fitoestrogeni, biljni analozi estrogena, koji se u većoj mjeri nalaze u soji i sojinim proizvodima. S obzirom da razina estrogena u menopauzi pada, istraživači su pretpostavili da prehrana bogata fitoestrogenima može smanjiti simptome menopauze povezane sa smanjenjem estrogena.

Međutim, istraživanjem nisu pronađeni čvrsti dokazi o vezi između unosa fitoestrogena i smanjenjem napadaja simptoma menopauze kod žena koje u početku studije još nisu zakoračile u menopauzu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari