Ulcerozni kolitis (UC) je kronična upalno stanje koja zahvaća sluznicu debelog crijeva ili rektuma te predstavlja najrašireniji tip upalnih bolesti crijeva. Ovo stanje može ozbiljno utjecati na kvalitetu života oboljelih, uzrokujući pothranjenost i abnormalan sastav tijela.
Istraživanja su pokazala da prehrana igra ključnu ulogu u liječenju UC-a, a kokosova voda se ističe kao potencijalno koristan dodatak terapiji. Kokosova voda je napitak bogat hranjivim tvarima, uključujući vitamine, fitohormone i citokinine, koji smanjuju upalu. Također ima antibakterijska i antioksidativna svojstva. Posebno je bogata kalijem, mineralom koji je važan za smanjenje upalnih procesa.
Nedavno istraživanje, provedeno između 2019. i 2020. godine, pratilo je učinak konzumacije kokosove vode kod osoba s blagim do umjerenim UC-om. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su uz standardnu terapiju pili 400 mL kokosove vode dnevno tijekom 8 tjedana imali značajno poboljšanje stanja u usporedbi s onima koji su pili placebo. Poboljšanje zdravstvenog stanja kod ispitanika koji su pili kokosovu vodu vjerojatno je rezultat djelovanja više čimbenika:
• Poboljšanje je potvrđeno normalizacijom vrijednosti upalnih markera u stolici.
• Nisu zabilježene ozbiljne nuspojave niti promjene u razini elektrolita u krvi.
• Zabilježeno je povećanje unosa proteina, ugljikohidrata, vlakana i kalija.
• Kokosova voda je pozitivno utjecala na sastav crijevne mikrobiote, povećavajući broj "dobrih" bakterija.
• Ispitanici s poboljšanim zdravstvenim stanjem imali su veći broj poželjnih bakterija.
Iako kokosova voda pokazuje obećavajuće rezultate, važno je naglasiti kako je ona samo dodatak standardnoj terapiji, a ne zamjena za nju. Nije preporučljiva za osobe koji uzimaju lijekove koji reagiraju s kalijem ili imaju kroničnu bolest bubrega.
Zaključno, unos kokosove vode kod osoba s blagim do umjerenim ulceroznim kolitisom rezultirao je značajnim kliničkim i biokemijskim poboljšanjem u usporedbi s placebom, te se može primijeniti kao dodatak standardnoj medicinskoj terapiji. Njezini pozitivni učinci na crijevne bakterije, unos kalija i smanjenje upale čine je vrijednim sastojkom prehrane.
Izvor: Clinical Gastroenterology and Hepatology
Fotografija naslovnice: Freepik