Datum objave: 07. 11. 2014.

Nova analiza podataka prikupljenih u opsežnom istraživanju prehrambenih navika Amerikanaca, pokazala je da je konzumacija smrznutih jela, u usporedbi s konzumacijom jela iz restorana brze hrane, povezana s boljom kvalitetom prehrane.

Kod odraslih ispitanika koji su konzumirali smrznuta jela, primijećeno je bolje zadovoljenje prehrambenih preporuka za unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i hrane bogate proteinima. Također, konzumacija smrznutih jela povezala se s, u prosjeku, 253 kcal nižim energetskim unosom te 2,6 g manjim sadržajem zasićenih masti.

Nadalje, ispitanici koji su konzumirali smrznuta jela, unijeli su 8,5 g proteina više, a primijećeno je i da su zbog znatno većeg unosa prehrambenih vlakana, kalija i kalcija, bolje zadovoljili preporuke unosa navedenih nutrijenata. Unos prehrambenih vlakana, kalija i kalcija pokazao se za oko 15 % preporučene dnevne vrijednosti većim od unosa skupine ispitanika koja je konzumirala obroke iz restorana brze hrane.

Autori analize zaključili su kako smrznuta hrana može pomoći potrošačima u zadovoljenju potreba za bitnim nutrijentima, istovremeno nudeći povoljan udio zasićenih masti i energije.

Izvor: 2014 Experimental Biology Conference

Pošalji prijatelju na email

Komentari