Vitaminoteka

Datum objave: 10. 11. 2015.

Tradicionalno, ženama se preporučuje izbjegavanje unosa hrane i pića tijekom porođaja budući da postoji bojazan od aspiracije, odnosno, udisanja tekućine ili hrane u pluća, što može dovesti do otežanog disanja i upale.

No, prema novoj analizi, suzdržavanje od hrane i pića u novije vrijeme je nepotrebno, a smatra se da je za ovo zaslužan napredak u anesteziologiji. Također, čini se i da žene čak mogu imati i koristi od unosa lagane hrane tijekom porođaja. U analizi su bili pregledani rezultati 385 istraživanja objavljenih od 1990. godine nadalje koja su bila usredotočena na porođaje u bolnicama.

Budući da je zapaženo da je rizik od aspiracije kod zdravih žena gotovo nepostojeći, zaključeno je kako nema potrebe za suzdržavanjem od hrane i pića. Štoviše, s obzirom da nova istraživanja pokazuju da su energetske potrebe žena pri porođaju slične onima koje se primjećuju kod maratonaca, te s obzirom na to da post može uzrokovati stres, ženama bi se čak trebao i preporučiti unos hrane i pića. Svejedno, to bi trebali biti lagani obroci te blaga pića, poput voća, juha, tosta, laganih sendviča, sokova i vode. Tijekom vrlo aktivne faze porođaja mnoge žene izgube apetit, no mogu nastaviti s unosom tekućine, poput vode i bistrih sokova.

Ipak, kod nekih trudnica rizik od aspiracije nadvisuje moguće rizike koji se povezuju sa suzdržavanjem od hrane i pića, stoga bi svaku pacijenticu trebalo posebno savjetovati treba li postiti tijekom porođaja. Rizične skupine predstavljaju trudnice s preeklampsijom, eklampsijom ili pretilosti, ali i one koje su dobile opioide za ublaženje bolova, budući da opioidi mogu usporiti pražnjenje želuca.

Izvor: ANESTHESIOLOGY 2015 annual meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari