Ela Lučić

Datum objave: 05. 05. 2020.

Kada smo izloženi određenoj prehladi ili vježbanju, male nakupine smeđih masnih stanica u našem tijelu počinju sagorijevati energiju.

Od 2009. godine, kada su znanstvenici otkrili da ovaj koristan oblik masnih stanica može biti aktivan kod odraslih, nastojali su pojačati sagorijevanje energije u ovim stanicama kako bi liječili pretilost, dijabetes i druga metabolička stanja. 

Istraživači su otkrili neočekivani biološki put kojim smeđe masne stanice mogu prevesti energiju u toplinu. Studije na miševima pokazale su da aktivacija ovog puta u prekursorima smeđih ili bijelih masnih stanica pojačava sposobnost stvaranja topline, bez pritiska na stanice da akumuliraju masnoću, tvrde autori. Prethodno, istraživači su otkrili da će određeni biološki signali koji potiču proizvodnju smeđih masnih stanica također stvoriti bijele masne stanice koje nam nisu korisne, što će predstavljati jedan od istraživačkih izazova u povećanju aktivnosti smeđih masnih stanica. Međutim, otkrića ukazuju kako biološki put koji su znanstvenici otkrili možda može ponuditi rješenje tog izazova. 

Istraživanje je započelo proteinom nazvanim UCP1 koji se nalazi na mitohondrijima, izvorima stanične energije. Poznato je da je UCP1 ključna komponenta u aktiviranju smeđih masnih stanica. Znanstvenici su pregledali više od 5000 proteina sisavaca kako bi identificirali čimbenike koji su pojačali proizvodnju UCP1 u prekursorima smeđih masnih stanica. Identificirali su dva proteina zvana FGF6 i FGF9, članove proteina iz skupine faktora rasta fibroblasta, koji mogu pomoći u regulaciji različitih bioloških procesa, uključujući stanični razvoj i rast.

Zatim su pokušali povećati razinu tih dvaju proteina i na taj način povećati proizvodnju UCP1 proteina u nezrelim smeđim masnim stanicama miša. Znanstvenici su očekivali kako će ove stanice početi nakupljati masti i druge lipide te se razviti u zrele smeđe masne stanice, međutim, to se nije dogodilo. Naime, uočeno je da dva FGF proteina pružaju slične učinke na proizvodnju UCP1 proteina, ali su potaknuta različitim uvjetima kojima su miševi bili izloženi. Protein FGF9 stimulira se hladnoćom, dok se protein FGF6 potiče vježbanjem.

Rezultati su pokazali da su razine proteina FGF9 i FGFR3 (receptorskog proteina kojeg aktiviraju FGF9 i FGF6) povezane s višom razinom proteina UCP1 u smeđim i bijelim masnim humanim stanicama.

Značajno je i otkriće da je ekspresija proteina FGFR3 u bijelim masnim stanicama negativno korelirala s indeksom tjelesne mase osobe i inzulinskom rezistencijom (stanjem koje može potaknuti dijabetes tipa 2). To otkriće ukazuje da, ako se na neki način uspije aktivirati ovaj biološki put, potencijalno se mogu ostvariti koristi za osobe koje pate od pretilosti, dijabetesa i povezanih metaboličkih bolesti, ističu autori studije. 

Znanstvenici rade na mogućnosti razvoja lijekova koji povećavaju proizvodnju UCP1 proteina ciljanjem specifičnih molekularnih koraka u metaboličkom putu. Na taj način moglo bi se utjecati na pretilost koja sve više poprima razmjere epidemije, stoga se nadaju kako će njihova istraživanja na smeđim masnim stanicama pridonijeti njenom liječenju.

Izvor: Joslin Diabetes Center

Pošalji prijatelju na email

Komentari