Ela Lučić

Datum objave: 05. 01. 2021.

Nova otkrića finskih znanstvenika pokazuju kako se blagotvorno djelovanje na razinu glukoze u krvi može postići konzumacijom manje porcije crnog ribiza nego što se ranije smatralo, kao i konzumacijom crnog ribiza s dodanim šećerom. Dobiveni rezultati mogli bi industrijama olakšati formuliranje ukusnih proizvoda na bazi crnog ribiza s blagotvornim učinkom na kontrolu glikemije.

Posljednjih su godina rezultati brojnih istraživanja pokazali kako crni ribiz ima blagotvorne učinke na metabolizam glukoze nakon obroka. Smatra se kako su ti učinci povezani s polifenolnim spojevima, posebno antocijaninima, koji su prisutni u crnom ribizu. Navedeni spojevi mogu usporiti apsorpciju glukoze iz tankog crijeva interakcijom s enzimima koji probavljaju ugljikohidrate i proteinima koji sudjeluju u transportu glukoze. Uz to, polifenolni spojevi mogu smanjiti oksidativni stres i upalne procese u organizmu. U prethodno provedenim studijama koje su pokazale pozitivan učinak crnog ribiza na metabolizam glukoze nakon obroka ispitivana je porcija od 150 g. Međutim, znanstvenici su prepoznali da konzumacija navedene količine crnog ribiza u jednom serviranju predstavlja prepreku u razvoju proizvoda, stoga su krenuli ispitivati učinak konzumacije manje porcije.

U randomiziranoj, unakrsnoj studiji, 26 zdravih ispitanika konzumiralo je četiri različita testna proizvoda u četiri odvojena navrata nakon što su postili preko noći. Testni proizvodi bili su šećerna voda (kontrola), pire od crnog ribiza s dodanim šećerom, proizvod od crnog ribiza na bazi fermentirane kvinoje i proizvod na bazi fermentirane kvinoje bez crnog ribiza. Uzorci krvi prikupljeni su prije jela u stanju gladovanja te 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta nakon konzumiranja proizvoda. Također je provedena analiza razine glukoze, inzulina i slobodnih masnih kiselina u uzorku.

U usporedbi sa šećernom vodom, konzumacija proizvoda koji su sadržavali crni ribiz rezultirala je oslabljenim postprandijalnim glikemijskim odgovorom, što se moglo uočiti smanjenjem maksimalne razine glukoze i inzulina, odgođenim padom razine glukoze i odgođenim porastom slobodnih masnih kiselina.

Konzumacija šećerne vode izazvala je brzo i visoko početno povećanje koncentracije glukoze i inzulina. Koncentracije glukoze brzo su se smanjile ispod razine zabilježene u stanju gladovanja i dosegle najnižu koncentraciju već nakon jednog sata. Ti su učinci ublaženi kada su ispitanici konzumirali 75 g crnog ribiza s istom količinom šećera. Konzumacija crnog ribiza rezultirala je korisnijim glikemijskim profilom, napisali su autori studije.

Znanstvenici se nadaju kako bi dobiveni rezultati mogli potaknuti ljude na uvođenje crnog ribiza u prehranu. Od dva proizvoda od crnog ribiza, najbolji su rezultati zabilježeni za proizvode na bazi kvinoje. Kombinirajući bobičasto voće, poput crnog ribiza, s cjelovitim žitaricama ili drugim žitaricama bogatim vlaknima, potrošačima je moguće pružiti zdrave, održive i ukusne mogućnosti, zaključuju autori studije.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crni ribiz, glukoza, inzulin, polifenoli,

Komentari