Datum objave: 15. 12. 2010.

Prema novom istraživanju, pacijenti koji boluju od dijabetesa bi, smanjenim unosom soli u svakodnevnoj prehrani, mogli ukloniti ozbiljne prijetnje svojemu zdravlju.

Autori revizije objavljene u Cochrane reviews evaluirali su 13 studija koje su ukupno uključile 254 odrasle osobe sa dijagnosticiranim dijabetesom tipa 1 i 2. Pacijentima je, u trajanju od tjedan dana (prosječno) značajno smanjen dnevni unos soli u prehrani kako bi se zabilježilo kako će ovakva promjena prehrambenih navika utjecati na krvni tlak.

Dnevni unos soli smanjen je prosječno za 11,9 g kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 te za 7,3 g na dan kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Rezultati su pokazali da smanjenje unosa soli, za 8,5 g dnevno, može smanjiti krvni tlak pacijenata za 7/3 mmHG i kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Prema autorima, slično smanjenje krvnog tlaka postiže se uzimanjem lijekova za sniženje krvnog tlaka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, sol,

Komentari