Datum objave: 19. 04. 2016.

Većina dosadašnjih istraživanja proučavala je učinak nedostatka sna na unos hrane i tjelesnu masu, no u novoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, ispitano je kako prehrana, posebice unos proteina, i gubitak tjelesne mase utječu na kvalitetu sna.

Pilot studija, koja je prethodila glavnoj studiji, bila je provedena na 14 ispitanika, a pokazala je da redukcijska dijeta uz veći unos proteina, bez obzira na njihov izvor, nakon četiri tjedna može dovesti do bolje kvalitete sna.

Glavna studija bila je opsežnija – uključivala je 44 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom koji su se najprije četiri tjedna prilagođavali na smanjeni energetski unos, a potom su sljedećih 16 tjedana uz manji unos kalorija, unosili ili 0,8 ili 1,5 g proteina po kilogramu tjelesne mase.

Redovito praćenje obrasca spavanja pokazalo je da su ispitanici studije koji su unosili više proteina, nakon tri do četiri mjeseci slijeđenja zadanog prehrambenog režima pokazali znatna poboljšanja kvalitete spavanja. S obzirom da nedostatak sna može povećati rizik od nekih raširenih bolesti, saznanje da visokoproteinska redukcijska dijeta povoljno djeluje na obrazac spavanja kod osoba sa prekomjernom tjelesnom masom, je vrlo korisno.

Inače, izvore proteina u studiji predstavljala je hrana poput govedine, svinjetine, soje i ostalih mahunarki te mliječnih proizvoda.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari