Datum objave: 17. 12. 2015.

Epidemija pretilosti nije nov problem, međutim, na globalnoj razini, broj pretilih se i dalje ne smanjuje. Uzroci povećanja tjelesne mase su vrlo kompleksni, no većina stručnjaka se slaže da bitan čimbenik predstavljaju i prehrambeni proizvodi koji se nude u velikim porcijama.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu BMJ, pokazalo je da bi povlačenje velikih porcija hrane i pića iz, primjerice, trgovina i restorana brze hrane moglo doprinijeti čak 22-29 %-tnom smanjenju unosa energije kod Amerikanaca. Nadalje, prema procjenama, isto bi kod Britanaca doprinijelo 12-16 % manjem kalorijskom unosu.

Tijekom posljednjih 50 godina, povećanje veličine porcija i pakiranja hrane, kao i kuhinjskog posuđa iz kojeg se konzumira, je vrlo evidentno, a autori istraživanja su zaključili kako bi se po tom pitanju bilo najbolje vratiti u 50-te godine prošlog stoljeća. Naime, napomenuli su da kada bi se porcije i pakiranja modificirali na način da odgovaraju onima iz tog razdoblja, unos visokokalorične hrane i pića bi se vjerojatno prepolovio.

Svejedno, prema autorima, kupci su ti koji imaju zadnju riječ, a pretpostavlja se da smanjenje veličina serviranja u ponudama restorana i trgovina ne bi naišlo na pozitivan odjek javnosti. Stoga je potrošače najprije potrebno educirati o važnosti smanjenja porcija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari