Magdalena Klepo

Datum objave: 10. 12. 2024.

Pretilost, stanje prepoznato kao epidemija 21. stoljeća, predstavlja jedan od glavnih  javnozdravstvenih problema. Pretilost je složena bolest koja ima višestruke uzroke, među kojima se ističu nepravilna prehrana i sjedilački način života.

Prekomjerna tjelesna masa povezana je s višim rizikom razvoja kroničnih bolesti i povećanom stopom smrtnosti, zbog čega je prevencija i kontrola pretilosti izuzetno važna. Unatoč tome što su promjena prehrambenih navika i povećanje tjelesne aktivnosti osnovne strategije liječenja pretilosti, stopa pretilosti je u stalnom porastu. 

S obzirom na spomenute trendove, znanstvenici sve više istražuju nove strategije koje bi mogle pridonijeti uspješnoj regulaciji tjelesne mase. U tom kontekstu, istraživanje bioaktivnih spojeva koji djeluju na osjećaj sitosti od posebnog je značaja. Kolagen je jedan od potencijalnih sastojaka koji bi prema novijim istraživanjima mogao pomoći u pridržavanju dijetetskih režima. Kolagen je proteinski spoj koji ima brojne funkcionalne koristi. Naime, tehnološki obrađen kolagen može vezati vodu i povećati svoj volumen u želudcu, čime povećava sitost.

Skupina istraživača iz Španjolske provela je randomiziranu, dvostruko slijepu, placebom kontroliranu studiju kako bi istražili učinak dodatka kolagena, u kombinaciji sa savjetima o pravilnoj prehrani, na osjećaj sitosti kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću.
Studija je uključila 64 sudionika (32 muškarca i 32 žene) s indeksom tjelesne mase (ITM) u rasponu od 24,9 kg/m2 do 34,9 kg/m2, koji su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Sudionici intervencijske skupine (n=32) svakodnevno su primali dvije proteinske pločice obogaćene kolagenom (20 g dnevno), koje su, prema uputama, uzimali uz 250 mL vode, 45 minuta prije ručka i večere. Kontrolna skupina (n=32) primala je samo 250 mL vode prije ručka i večere, tijekom razdoblja od 12 tjedana. Kod svih su sudionika provedena antropometrijska i biokemijska mjerenja.

Kod sudionika koji su primali dodatak kolagena, nakon 12 tjedana uočeno je značajno smanjenje tjelesne mase od 3,0 ± 2,0 kg, u usporedbi sa smanjenjem tjelesne mase od 1,5 ± 1,3 kg u kontrolnoj skupini (p=0,045). Također, ostali antropometrijski parametri, uključujući ITM i opseg struka, bili su značajno smanjeni u intervencijskoj skupini (p<0,05).

Razine sistoličkog krvnog tlaka i indeksa masne jetre smanjene su u skupini koja je primala dodatak kolagena, dok se udio mišićne mase povećao u odnosu na kontrolnu skupinu. Podaci o sitosti pokazali su smanjenje osjećaja gladi nakon uzimanja dodatka kolagena, uz smanjenje razine hormona leptina, koji regulira apetit. 

Znanstvenici zaključuju da dodatak kolagena može imati povoljan učinak na regulaciju sitosti i tjelesne mase. Također ističu potrebu da daljnjim studijama kako bi se potvrdili spomenuti rezultati, bolje razumjeli mehanizmi djelovanja te istražile dodatne koristi dodatka kolagena.

Izvor: Nutrients 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetiti, kolagen, mršavljenje,

Komentari