Smanjenje soli u hrani utječe na zdravstvenu ispravnost

Datum objave: 10. 11. 2005.

Prehrambene kompanije širom svijeta mijenjaju svoje proizvode želeći ih učiniti zdravijima. Najčešći sastojci čija količina se modificira su masti, šećer i sol..
Što se soli tiče, smanjena količina može ugroziti zdravstvenu ispravnost prehrambenog proizvoda budući da se NaCl dodaje kao konzervans. Naravno, postoje proizvodi gdje se sol ne dodaje da bi se spriječio rast mikroorganizama, npr. juhe u konzervi gdje se mikroorganizmi eliminiraju termičkom obradom ili grickalice koje imaju premali udio vode da bi mikroorganizmi mogli opstati. U nekim drugim namirnicama, kao što je dimljena riba, dodavanje soli je potrebno da bi se kontrolirao Clostridium botulinum.
Za većinu prehrambenih proizvoda količina soli koja se dodaje je premala da bi imala utjecaj na rast ili preživljavanje patogenih mikroorganizama, dakle, smanjenje neće ugroziti zdravstvenu ispravnost.
Izvor: Food Engineering Ingredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari