Datum objave: 09. 03. 2015.

Ljudski organizam restrikcijske dijete ne razlikuje od gladovanja, pa se tijekom suzdržavanja od pretjeranog unosa kalorija naš metabolizam prilagođava novim uvjetima i povećava svoju učinkovitost potrošnje energije. Tako se smanjuje nepotreban gubitak kalorija te se posljedično i usporava gubitak kilograma.

Poznato je da su tzv. kalijevi kanali osjetljivi na ATP, bitni regulatori energetske učinkovitosti mišića. Međutim, poznate metode kojima bi se moglo utjecati na njihovu aktivnost ili nisu pogodne za primjenu na ljudima ili bi mogle omesti rad, primjerice, srčanog mišića i tako uzrokovati neželjene popratne učinke.

Stoga su američki znanstvenici u novom istraživanju isprobali novi, kontrolirani pristup. Razvili su posebnu tvar zvanu vivo-morfolino, koja može inhibirati proizvodnju kalijevih kanala osjetljivih na ATP. Injektiranjem te tvari u bedreni mišić miševa, zapazili su da je uspješno smanjena proizvodnja proučavanih kalijevih kanala u tretiranom mišiću te da je izostao učinak na ostale, bliske mišiće i organe.

Mišić u kojeg je bio ubrizgan vivo-morfolino, tijekom tjelovježbe je trošio znatno više energije nego ostali, netaknuti mišići.

Eventualnom budućom primjenom kod ljudi, ova tvar bi mogla poboljšati učinke vježbanja na „izgaranje“ kalorija kod osoba koje nisu u stanju baviti se intenzivnom tjelesnom aktivnosti.

Izvor: Molecular Therapy

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari