Datum objave: 29. 07. 2013.

Znanstvenici sa University of Santiago de Compostela istraživali su sadržaj organski proizvedenog te konvencionalno proizvedenog mlijeka kako bi ustanovili postoji li razlika između njih.

U obzir su uzeti uzorci mlijeka s 30 različitih seoskih imanja pri čemu je provedena analiza minerala te toksičnih tvari sadržanih u mlijeku. Istraživanje je pokazalo da mlijeko proizvedeno organskim putem sadrži manju količinu joda, cinka te selena dok je razina toksičnih tvari poput kadmija jednako niska u oba slučaja.

Autori studije objašnjavaju kako je niska koncentracija navedenih minerala posljedica što u ishranu stoke nisu uključeni dodaci prehrani dok je u stoke na konvencionalnim seoskim imanjima prisutna suprotna praksa. Dodaci prehrani su potrebni s obzirom da količina minerala u zemlji nije adekvatna. Nadalje, ističu kako je jod izrazito važan posebice tijekom trudnoće te u vrijeme djetinjstva. Zbog navedenih razloga uzgajivači bi trebali povećati unos pojedinih minerala stoki kako bi u konačnici dobili proizvod s adekvatnom količinom joda, cinka i selena.

Znanstvenici su upozorili da unatoč tome što organski proizvedeno mlijeko sadrži nedostatne količine joda, cinka i selena možda sveukupno ima pozitivniji utjecaj na zdravlje od konvencionalno proizvedenog mlijeka.

Izvor: Food and Chemical Toxicology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari