Slushi napitci postaju sve popularniji među djecom i mladima, koji ih često konzumiraju u velikim količinama. Nedavno je provedeno istraživanje koje opisuje niz slučajeva djece (2-6 godina) s akutnim razvojem simptoma trovanja ubrzo nakon konzumacije slushi napitaka.
Sastav slushi napitaka varira, neki sadrže fruktozu u obliku voćnog soka ili kukuruznog sirupa, dok se u slushi napitke bez šećera često dodaje glicerol (E422), prehrambeni aditiv koji pomaže u održavanju ledene teksture. Uz glicerol, takvi napitci obično sadrže i dodatna sladila poput stevije ili sukraloze (E955).
Iako se glicerol općenito smatra sigurnim za odrasle, postoje rijetki izvještaji o sindromu trovanja glicerolom (GIS) nakon unosa ili primjene velikih doza, posebno u kontekstu brze konzumacije. Djeca iz istraživanja razvila su simptome ubrzo nakon što su popila slushi napitke s glicerolom.
Gotovo sva su imala značajno smanjenu svijest, hipoglikemiju i metaboličku (laktatnu) acidozu, što ukazuje na povećanu osjetljivost dječjeg organizma na učinke ovog aditiva.
Roditelji i zdravstveni djelatnici trebaju biti svjesni da glicerol u slushi napitcima može izazvati ozbiljnu intoksikaciju kod male djece. Javnozdravstvene institucije i agencije za sigurnost hrane trebale bi osigurati jasne smjernice koje naglašavaju da mlađa djeca, posebno ona mlađa od 8 godina, trebaju izbjegavati slushi napitke koji sadrže glicerol.
Izvor: Archives of Disease in Childhood
Fotografija naslovnice: Freepik